DAFvq-tvMKc


Heb jij het gevoel dat je niet meer in staat bent om te ontspannen? Dat je altijd "aan" staat en dat je voortdurend op je hoede bent? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van "hypervigilantie". Misschien denk je nu wel :"hyper-watte?!" Ik leg het je graag uit in dit blog.

Hypervigilantie: Het Geheim Achter Je Angst
Welkom op een nieuwe reis naar zelfontdekking en groei. Vandaag ga ik graag dieper in op het fenomeen hypervigilantie, een verborgen factor achter angststoornissen die je leven kan beheersen zonder dat je het doorhebt. Leer hoe je deze kracht kan begrijpen en sturen om jezelf te bevrijden van onnodige stress en angst.

Altijd Op Scherp: Wat Is Hypervigilantie?

Heb je weleens gehoord van hypervigilantie? Het klinkt misschien als een mondvol, maar het is een belangrijk puzzelstukje van angststoornissen. In feite betekent het simpelweg dat je constant op je hoede bent, en dit staat direct in verband met de angsten die je koestert. Stel je voor dat je bang bent voor honden. In dat geval zal je onderbewuste je voortdurend attent maken op potentiële gevaren, zoals honden, blaffen, geluid, geritsel in de struiken of alles wat daarmee te maken heeft.

Het Angstspel van Hypervigilantie

Dit gericht zijn op potentiële dreigingen kan in werkelijk gevaarlijke situaties handig zijn. Maar in geval van irreële angsten of angststoornissen kan het juist schadelijk zijn. Waarom? Het leidt tot verkeerde interpretaties en heeft zowel lichamelijke als mentale gevolgen. Het brengt je in een voortdurende staat van verhoogde stress, de zogenaamde 'fight or flight'-reactie. De basis van hypervigilantie wordt vaak al in de kinderjaren gelegd en dan in ons verdere drukke en stressvolle leven verder gezet. Want ja, evolutionair zijn we niet gemaakt om honderden mails te bekijken, altijd bereikbaar te zijn, financiële zorgen te hebben, deadlines voor onze kiezen te krijgen en voortdurend te hollen van hot naar her!

Hypervigilantie: Negatieve Gevolgen

De negatieve gevolgen van hypervigilantie zijn talrijk:
  1. Het kost veel energie en belemmert je concentratie, zowel op het werk als in je dagelijkse activiteiten.
  2. Het verhindert de verwerking van andere mogelijk relativerende of helpende informatie, waardoor je angstprobleem allesoverheersend lijkt.
  3. Het leidt tot overmatig piekeren, waarbij je gedachten over angst steeds sterker worden.
  4. Het resulteert in vermijdingsgedrag of plannen om irreële gevaren te minimaliseren.
  5. Het kan je verlamd doen voelen, waardoor de motivatie om stappen in de juiste richting te zetten afneemt en je angstgevoelens minder kans krijgen om te verminderen.
Je kunt je voorstellen dat hypervigilantie een belangrijk element is in het hebben en in stand houden van een angststoornis.

Een Voorbeeld uit het Leven: Spinnenangst

Laten we een voorbeeld uit het leven nemen om dit beter te begrijpen. Stel je voor dat je een fobie hebt voor spinnen. Elke kamer die je binnengaat, doorzoek je met trillende knieën. Dit kan behoorlijk stressvol zijn. Stel je dan voor dat je eindelijk in een stoel zit met een boek en je ziet vanuit je ooghoek een zwart, harig vlekje op de vloer. Je schrikt, je hart bonst in je keel, je koud zweet breekt je uit en je raakt in paniek. Iemand komt je te hulp en vertelt je dat het maar een stofje is. Ondertussen heb je jezelf tot het uiterste gespannen en heb je tijd nodig om te kalmeren. Je voelt je misschien een beetje beschaamd omdat je zo hebt gereageerd op een pluisje, maar tegelijkertijd vraag je je af of het de volgende keer wellicht toch een spin kan zijn. En zo beland je in een viscieuze cirkel ...
Herkenbaar, toch? We hebben allemaal wel eens situaties meegemaakt waarin we dachten geconfronteerd te worden met onze angst en later bleek dat het iets anders was. Een zekere mate van waakzaamheid is normaal, maar hypervigilantie gaat veel verder en kan je leven flink beïnvloeden.

Een Onverwachte Bron van Hypervigilantie

Wist je dat hypervigilantie ook kan voortkomen uit een onveilige thuissituatie? Als je bent opgegroeid met het gevoel of de overtuiging dat je niet geliefd bent, zul je in andere relaties extra alert zijn op tekenen van niet-geliefd zijn. Hierdoor ontstaan gemakkelijk mis-interpretaties. Stel je voor dat je partner tijdens een gesprek voortdurend met zijn telefoon bezig is en niet naar je luistert. Je merkt dit meteen op en interpreteert het als een teken van niet-geliefd zijn. Misschien voel je verdriet, boosheid en onzekerheid, wat leidt tot fysieke stressreacties zoals een versnelde hartslag. Maar dan vertelt je partner plotseling dat hij een bericht heeft ontvangen over een ernstig zieke vriend. Je angst en daaraan gekoppeld gevoel van niet geliefd te zijn was dus onterecht, en dus eigenlijk energieverspilling.

Dit toont aan hoe hypervigilantie tegen je kan werken. Het kan leiden tot onnodige stress en conflicten in relaties.

Hoe Kun Je Hypervigilantie Aanpakken?

Laten we nu eens kijken naar manieren om hypervigilantie te beheersen en ermee om te gaan:
1. Realistische Inschatting van Situaties
  • Identificeer situaties waarin confrontatie met je angst reëel is. Overmatige waakzaamheid in elke situatie is uitputtend. Geef elke situatie een cijfer van 0 tot 10 om de waarschijnlijkheid van confrontatie met je angst te beoordelen.
2. Relativeren van Lichamelijke Sensaties
  • Begrijp dat je lichaam in eerste instantie reageert vanuit het angstmechanisme om je te beschermen. Je hebt de tijd om je gedachten te herpakken en de situatie op de juiste manier te interpreteren.
3. Relativeren van Gedachten
  • Hypervigilantie gaat vaak hand in hand met overmatig piekeren, zowel voor als na een gebeurtenis. Probeer deze gedachten te relativeren, want ze zijn schadelijk voor je fysieke en mentale gezondheid.
4. Accepteer dat Het Een Proces Is
  • Het herkennen en beheersen van hypervigilantie kost tijd. Gedrag dat je jarenlang hebt vertoond, verander je niet van de ene op de andere dag. Het is een proces met ups en downs, maar het kan beter worden.
5. Oefenen, Oefenen, Oefenen
  • Zoals mijn lerares vroeger zei, oefening baart kunst. Vooral als bepaald gedrag diep ingeworteld is, heb je tijd en oefening nodig om het te veranderen.
6. Maak een Lijst van Je Hypervigilante Gedragingen
  • Identificeer situaties waarin je in een verhoogde staat van waakzaamheid verkeert. Probeer dan een situatie te schetsen waarin dit niet het geval is. Vergelijk deze twee om jezelf voor te bereiden op toekomstige vergelijkbare situaties.
7. Richt Je Aandacht Elders
  • Stuur je aandacht bewust naar iets anders, zoals het oplossen van een moeilijke rekensom in je hoofd, het tikken van een ritme met je benen, of het focussen op je ademhaling om je brein af te leiden.
Het beheersen van hypervigilantie is een uitdaging, maar het is mogelijk. Het belangrijkste is dat je begrijpt hoe dit fenomeen je angst kan versterken en dat je bereid bent stappen te zetten naar een leven zonder onnodige waakzaamheid.

Lieve dames, wees dankbaar voor de bescherming die je brein en lichaam willen bieden, maar laat onnodige waakzaamheid achter je. Het dient je niet, en je verdient een leven vrij van angst. Als je hulp nodig hebt, sta ik voor je klaar. Stuur me een e-mail, en laten we samen de eerste stap zetten op weg naar een leven vol energie, gezondheid en geluk. Je bent het waard! 😘





Voel je een klik met mij en en met wat ik vertel? Wil je graag méér ontdekken?

🌻 Wees welkom in mijn Gratis Gesloten Facebook Groep "Dé Online Sisterhood voor Vitale 40+ Vrouwen"
🌻 Klik hier voor jouw Gratis VitaliteitsWijzer en ontdek wat je nodig hebt om energieker, gezonder en gelukkiger te worden! 
🌻 Of contacteer mij : KLIK HIER!

0 Comments

Leave a Comment