DAGWE72q8IQ



Herken je de Vaderwond? 
Was jouw vader afwezig in je kinderjaren? Of was hij wel fysiek aanwezig, maar emotioneel niet bereikbaar? Gaf hij jou niet wat jij als kind nodig had? Voor veel vrouwen laat dit een diepe indruk achter, die doorwerkt in volwassen relaties en eigenwaarde. Het kan voelen alsof er iets ontbreekt, alsof er een leegte bestaat die een stempel drukt op hoe je je tot anderen verhoudt en op de relatie met jezelf.

Wat is de vaderwond?

Een vaderwond ontstaat door pijnlijke of gebrekkige interacties met je vaderfiguur, wat leidt tot psychologische en emotionele kwetsuren. Het gaat niet alleen om vaders die fysiek afwezig waren, maar ook om vaders die emotioneel onbereikbaar waren of negatieve invloed hadden. Dit soort ervaringen kan langdurige effecten hebben, van moeite met het stellen van grenzen tot een lage eigenwaarde en problemen met intimiteit.

De rol van je vader

In een ideale situatie biedt een vader steun, bescherming, en helpt hij je met het ontwikkelen van een sterk gevoel van eigenwaarde. Hij moedigt je aan om je eigen weg te vinden, terwijl hij tegelijkertijd een gevoel van veiligheid creëert. De aanwezigheid van een liefdevolle vader geeft vertrouwen en helpt je stevig in de wereld te staan. Maar als die steun ontbreekt of negatief uitpakt, kan dat leiden tot gevoelens van onzekerheid en minderwaardigheid.





Mogelijke oorzaken van een vaderwond

Niet iedereen groeit op met een vader die die rol op een positieve manier invult. Misschien was je vader fysiek afwezig of toonde hij weinig emotionele betrokkenheid. Soms was hij juist te kritisch, of gaf hij een onveilig gevoel door zijn onvoorspelbare gedrag. Er kunnen ook factoren spelen zoals mentale gezondheidsproblemen, ziekte, verslavingen of onverwerkte trauma’s bij je vader, waardoor hij niet de ouder kon zijn die je nodig had.

Signalen dat je een vaderwond hebt

Een vaderwond kan zich op verschillende manieren manifesteren in je volwassen leven. Je kunt bijvoorbeeld het volgende ervaren:
  • Problemen met zelfvertrouwen en eigenwaarde
  • Moeite met het stellen van grenzen of juist te rigide grenzen
  • Terugkerende patronen in relaties met emotioneel onbeschikbare of kritische partners
  • Perfectionisme en strenge zelfkritiek
  • Angst om zwak of kwetsbaar over te komen
  • Vermijden van hulp vragen of het tonen van emoties
  • Zelfdestructieve gewoontes en saboteren van je eigen succes

Hoe je kunt beginnen met helen


Het belangrijkste om te onthouden, is 
dat jouw vader jou gaf wat hij had, wat hij kon. Het gaat meestal niet om "niet willen" maar vaak om "niet kunnen". 
Het heeft dus eigenlijk niets met jou te maken, maar om hoe jouw vader de wereld ziet 
en hoe hij zelf de wereld ervaren heeft. 
Heel vaak vanuit zijn eigen trauma!


Het erkennen van een vaderwond is de volgende stap naar herstel. Dit proces kan diepgaand en emotioneel intens zijn, maar het biedt ook ruimte voor groei en zelfliefde. Samenwerken met een gespecialiseerde therapeut, coach of andere professional kan helpen om patronen te doorbreken en oude pijnstukken te verwerken. Het loslaten van verwachtingen richting je vader en jezelf geven wat je als kind hebt gemist, is een essentieel onderdeel van dit proces.
Je kunt de tijd niet terugdraaien, maar je kunt wél leren hoe je je eigen bron van liefde, veiligheid en steun wordt. Dat biedt niet alleen heling, maar opent ook de weg naar gezondere, evenwichtige relaties in je leven nu. En het mooie is dat je die wonde ook kan helen zonder dat je je vader daar effectief bij hoeft te betrekken!

Heb jij moeite met het helen van je vaderwonde? Dan mag je mij altijd vrijblijvend contacteren! Ik wens je in ieder geval heel veel goede moed en succes in het helen van je vaderwond 😘

Voel je een klik met mij en en met wat ik vertel? Wil je graag méér ontdekken?

🌻 Wees welkom in mijn Gratis Gesloten Facebook Groep "Dé Online Sisterhood voor Vitale 40+ Vrouwen"
🌻 Klik hier voor jouw Gratis VitaliteitsWijzer en ontdek wat je nodig hebt om energieker, gezonder en gelukkiger te worden! 
🌻 Of contacteer mij : KLIK HIER!

0 Comments

Leave a Comment