🐣 Waarom eten we chocolade-eieren met Pasen?

Van vruchtbaarheidssymbool tot supermarktverleiding – de wonderlijke reis van het paasei
Pasen en chocolade-eieren – het lijkt een vanzelfsprekend duo. Zodra de eerste zonnestralen van maart zich aandienen, liggen de winkels vol met kleurrijk verpakte eitjes in melk, wit, puur en met alles ertussenin. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? En wat hebben eieren én chocolade met de lente, met spiritualiteit en met elkaar te maken?
Spoiler: meer dan je denkt. 🌱

🐣Het ei: symbool van leven, dood en wedergeboorte

Laten we beginnen bij het begin: het ei zelf.
Ver vóórdat er ook maar sprake was van chocolade, had het ei al een diepe, symbolische betekenis in vele culturen. Het ei stond – en staat nog steeds – symbool voor nieuw leven, vruchtbaarheid en wedergeboorte. In heidense lentefeesten werd het ei vereerd als symbool van de terugkeer van de zon, van groei en bloei na een lange, donkere winter.
In veel spirituele tradities (denk aan de oude Egyptenaren, de Perzen en Chinezen) werd het ei gezien als de oorsprong van het universum – het ‘kosmisch ei’ waaruit alles ontstond.
Toen het christendom zich ontwikkelde, werd het ei een prachtig symbool dat paste bij de boodschap van Pasen: leven dat uit de dood ontstaat, het wonder van verrijzenis.


🐣Vasten, eieren sparen & feest na de stilte

Tijdens de christelijke vastentijd – de veertig dagen vóór Pasen – mochten katholieken eeuwenlang geen vlees, zuivel en ook geen eieren eten. Maar kippen bleven natuurlijk gewoon eieren leggen… En zo werden er heel wat eitjes opgespaard tot Pasen.
Op Paaszondag, wanneer het vasten werd gebroken, was het dus feest. Eieren werden gekookt, geverfd, versierd – en uitgedeeld als teken van overvloed, geluk en nieuw begin.
De traditie van het verstoppen en zoeken van eieren zou voortkomen uit oude lenterituelen, bedoeld om kinderen (en volwassenen!) op speelse wijze te laten delen in het wonder van de natuur.


🐣En toen kwam de chocolade…

Pas in de 18e en 19e eeuw begon chocolade een rol te spelen in dit geheel. In eerste instantie waren het de Fransen en Duitsers die begonnen met het maken van holle eieren uit suiker en later uit chocolade.
Toen chocolade in Europa goedkoper en breder beschikbaar werd, was het hek van de dam. De chocolade-industrie sprong gretig in op het symbolische karakter van het ei – en voilà: het chocoladepaasei was geboren.
Wat ooit een heilig symbool van leven en licht was, werd langzaam maar zeker onderdeel van het commerciële feest dat Pasen vandaag vaak is. Geen vasten, maar onbeperkt snoepen. Geen ritueel, maar marketing.


🐣Hoe kunnen we het paasei opnieuw betekenis geven?

En toch… het paasei hoeft niet zomaar een suikerbommetje te zijn. We kunnen het teruggeven aan zijn oorsprong.
Door stil te staan bij wat het symboliseert:
  • Een nieuw begin
  • Het loslaten van het oude
  • Het openen van jezelf voor groei, liefde, licht
Wat als je dit jaar bewust een (chocolade) ei eet?
In stilte. Met intentie.
Misschien met een kaarsje erbij.
Misschien met een wens, een dankbaarheid, een innerlijke belofte.

Of wat als je kiest voor rauwe cacao – en de dag begint met een hartopenende drank in plaats van een suikerpiek?

Misschien geef je dit jaar geen doos paaseitjes, maar een klein handgemaakt ei van pure, eerlijke chocolade – mét een briefje erbij: "Voor jouw nieuwe begin."





🐣Pasen als uitnodiging

Pasen nodigt ons uit om wakker te worden.
Niet alleen letterlijk, met het lengen van de dagen, maar ook innerlijk.
Wat wil er in jou geboren worden? Wat mag afsterven? Wat mag opnieuw ontwaken?

Of je nu wel of geen chocolade-ei eet – de uitnodiging is dezelfde:

Leef bewust. Kies met liefde. En vier het leven.
Vrolijk Pasen,
💛

Voel je een klik met mij en en met wat ik vertel? Wil je graag méér ontdekken?

🌻 Wees welkom in mijn Gratis Gesloten Facebook Groep "Dé Online Sisterhood voor Vitale 40+ Vrouwen"
🌻 Klik hier voor jouw Gratis VitaliteitsWijzer en ontdek wat je nodig hebt om energieker, gezonder en gelukkiger te worden! 
🌻 Of contacteer mij : KLIK HIER!

0 Comments

Leave a Comment