Ontdek Jouw magische Veerkracht

DAFvu8w73eI

Het leven als 40+ vrouw kan zowel een periode van opwinding als van uitdagingen zijn. Je hebt al veel meegemaakt in je leven en hebt heel wat verantwoordelijkheden. Soms voelt het als een constante jongleer-act om werk, familie, en je eigen welzijn in evenwicht te houden. In deze periode veranderen ook je hormonen en gaat de "overgang" van start. Het is dus best mogelijk dat je in deze periode op zoek bent naar een betere gezondheid, meer geluk en bezieling. Gelukkig is er een kracht die diep in jou verscholen ligt en die je kan helpen bij deze zoektocht, namelijk: veerkracht.

Veerkracht is als een innerlijke krachtbron die je helpt om met de ups en downs van het leven om te gaan. Het is de capaciteit om te herstellen van tegenslagen, stress en moeilijkheden. Veerkracht betekent niet dat je nooit zult struikelen. Het betekent dat je, wanneer je struikelt, de kracht hebt om weer recht te krabbelen en sterker te worden dan ooit tevoren.

In een studie van 2012 heeft Lundman veerkracht beschreven als een onderdeel van een groter geheel dat ze "innerlijke kracht" of "inner strenght" noemen. Deze innerlijke kracht wordt gevoed door verschillende elementen:

1. door Veerkracht:

Het vermogen om te herstellen en sterker te worden na tegenslagen. Het begint met het accepteren van verandering en het zien van uitdagingen als kansen voor groei. Met het denken in mogelijkheden in plaats van in moeilijkheden.

2. door een Gevoel van coherentie, van samenhang:

Het begrijpen van je leven, zelfs in tijden van verwarring. Zien dat alles met alles verbonden is. Dit kan worden bereikt door zelfreflectie, het stellen van vragen en het zoeken naar betekenis in je ervaringen. "Wat wil deze situatie mij vertellen?" en "Wat kan ik eruit leren?"

3. door het hebben van een doel in het leven:

Het hebben van duidelijke doelen en passies. Dit kan je helpen om richting te geven aan je leven en een gevoel van voldoening te vinden.

4. door Zelf-transcendentie:

Het besef dat je deel uitmaakt van iets groters dan jezelf. Dit kan komen door het helpen van anderen, het cultiveren van spirituele verbindingen of het koesteren van een diepere band met de natuur.


Maar hoe doe je dat, je veerkracht en je innerlijke kracht vergroten? 

enkele tips om je veerkracht te vergroten:

1. Zelfzorg: Neem de tijd om voor jezelf te zorgen. Hiermee bedoel ik gezonde, natuurlijke voeding, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en ontspanning. Een gezond lichaam is de basis voor veerkracht.

2. Mindfulness: Leer mindfulness-oefeningen om in het moment te leven en stress te verminderen. Meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen helpen.

3. Sociale steun: Bouw sterke relaties op met vrienden en familie. Ze kunnen een bron van emotionele steun zijn in moeilijke tijden.
Door je verbonden & gedragen te voelen, door samen te lachen en te filosoferen. Let op! Altijd over je problemen praten of naar problemen van anderen luisteren is hier niet helpend.

4. Doelen stellen: Ga op zoek naar doelen die je hart doen zingen en werk stap voor stap daar naar toe. Dit geeft je een gevoel van richting en voldoening. Het gevoel dat je met iets bezig bent dat zin geeft aan je leven. Het maken van een vision-board is hier een goed hulpmiddel voor.

5. Leren van tegenslagen: Bekijk tegenslagen als leermomenten. Wat kun je ervan leren en hoe kun je sterker worden? Wat ging er nu fout en hoe kan ik dat de volgende keer anders doen?

6. Zelfreflectie: Neem regelmatig de tijd om na te denken over je leven en je keuzes. Wat maakt je gelukkig? Wat wil je veranderen? En ga daar dan ook effectief mee aan de slag.





Hoe kan je te weten komen of jij veerkrachtig bent, of net niet?

Daar bestaan verschillende toetsingstechnieken voor om te ontdekken welke veerkracht-type jij bent. De Veerkracht-schaal ontworpen door klinisch psycholoog Michaël Portzky vind ik daarbij een hele waardevolle tool.

De sterkte van je veerkracht heeft vaak te maken met je coping-stijl

Stel je voor: je krijgt een e-mail van je baas waarin hij aangeeft dat je laatste opdracht niet goed genoeg was. Dit kan verschillende reacties bij je teweegbrengen. Misschien word je boos, of voel je je schuldig. Misschien ga je huilend een stuk chocolade verorberen of misschien wel je hem wel een pak slaag geven! Hoe reageer je dan? Dit is een voorbeeld van een situatie waarin je copingstijl naar voren komt. Hoe je omgaat met stressvolle situaties wordt bepaald door je copingstijl, en deze kan een belangrijke rol spelen in hoe veerkrachtig je bent.

Wat Zijn Copingstijlen?

Een copingstijl is de manier waarop je omgaat met een stressvolle situatie. Er zijn zeven verschillende copingstijlen die we kunnen onderscheiden. Deze stijlen vallen onder twee categorieën: probleemgerichte en emotiegerichte coping. Daarnaast is er een verschil tussen actieve en passieve coping.
  • Probleem-gerichte coping: Hierbij probeer je een oplossing te vinden voor het probleem. Je neemt stappen om het probleem aan te pakken en op te lossen. Je vermijdt hierbij je gevoelens.
  • Emotie-gerichte coping: Hierbij probeer je je gevoelens die door het probleem worden veroorzaakt te veranderen. Je richt je op het reguleren van je emoties in plaats van het oplossen van het probleem. Je denkt "hier voel ik me niet goed bij, wat kan ik doen om me beter te voelen?" 
  • Actieve coping: Je pakt de situatie actief aan en neemt initiatieven om het probleem op te lossen.
  • Passieve coping: Je laat de situatie over je heen komen en wacht af zonder directe actie te ondernemen.

Verschillende Copingstijlen

  1. Verdoving: Wanneer je een probleem hebt, zoek je naar iets wat je kan verdoven, zoals drugs, alcohol, of overmatig werken. Dit kan gevaarlijk zijn, omdat je verslaafd kunt raken.
  2. Je emoties uiten: Je gooit al je emoties op tafel wanneer je in een moeilijke situatie zit. Voor jezelf kan dit een opluchting zijn, maar voor je omgeving kan het soms minder prettig zijn.
  3. Steun zoeken bij anderen: Je zoekt hulp bij vrienden of familie wanneer je stress ervaart of in een lastige situatie zit. Dit is een goede copingstijl en kan bijdragen aan het oplossen van je probleem.
  4. Vermijding: Je vermijdt de moeilijke situatie zodat je er niet mee bezig hoeft te zijn. Dit kan tijdelijk als oplossing voelen, maar lost het probleem niet op. Dit is vluchtgedrag.
  5. De schuld bij anderen neerleggen: Je geeft iemand anders de schuld van de lastige situatie. Dit kan voor jezelf misschien goed werken, maar voor anderen kan dit niet prettig zijn.
  6. Piekeren: Je blijft nadenken over de situatie en bedenkt allerlei mogelijkheden waardoor het probleem opgelost zou kunnen worden. Overmatig piekeren is echter niet helpend.
  7. Jezelf de schuld geven: Je geeft jezelf de schuld van het probleem, terwijl dit niet altijd terecht is. Dit kan leiden tot een slachtofferrol, wat je kunt doorbreken door het probleem te relativeren.

Hoe Ontstaan Copingstijlen?

Coping-stijlen ontwikkelen zich vaak door patronen die al veel eerder in je leven zijn ontstaan. Dit kunnen aangeleerde reacties zijn op stressvolle situaties, die je onbewust blijft herhalen. Deze stijlen kunnen zowel positieve als negatieve effecten op je leven hebben. Het is belangrijk om te erkennen welke coping-stijl je hanteert en of deze helpend is in je huidige situatie.

Hoe Verander Je een Negatieve Coping-stijl?

Als je merkt dat je coping-stijl niet helpend is, zijn er manieren om deze te veranderen. Een vermijdende coping-stijl, bijvoorbeeld, kan gepaard gaan met verslavingsgevaar. Een effectieve methode om negatieve coping-stijlen te doorbreken is schema-therapie. Hierbij werk je samen met een therapeut om disfunctionele schema's (emoties, opvattingen, gedachtes en houdingen die je hebt) op te sporen en te veranderen.

De Rol van Veerkracht

Zoals ik eerder al zei, is veerkracht het vermogen om je aan te passen en te herstellen van stressvolle situaties. Het ontwikkelen van gezonde coping-stijlen draagt bij aan je veerkracht. Veerkrachtige mensen hebben de capaciteit om zich beter aan te passen aan veranderingen en kunnen sneller herstellen van tegenslagen. Klinisch psycholoog Michael Portsky benadrukt het belang van veerkracht in het omgaan met stress en stelt dat het ontwikkelen van positieve coping-mechanismes essentieel is voor mentale gezondheid en welzijn.




Wetenschappelijke Bronnen

  • Carver, C. S., Scheier, M. F., & Weintraub, J. K. (1989). Assessing Coping Strategies: A Theoretically Based Approach. Journal of Personality and Social Psychology, 56(2), 267-283.
  • Folkman, S., & Moskowitz, J. T. (2004). Coping: Pitfalls and Promise. Annual Review of Psychology, 55, 745-774.
  • Portsky, M. (2021). Building Resilience: How to Thrive in a Challenging World. Journal of Clinical Psychology, 77(3), 539-550.

Het begrijpen van je coping-stijlen en het ontwikkelen van veerkracht kan je dus helpen om beter om te gaan met stressvolle situaties en je mentale welzijn te verbeteren. Of je nu steun zoekt bij anderen, actief problemen aanpakt of leert om je emoties te reguleren, het is belangrijk om positieve coping-mechanismen te vinden die voor jou werken en je helpen om sterker en veerkrachtiger te worden.



Veerkracht en innerlijke kracht zijn helaas geen magische krachten die je plotseling bezit, maar eerder kwaliteiten die je kunt ontwikkelen en koesteren. Ze zullen je helpen om met gratie en vastberadenheid door het leven te navigeren, ongeacht wat er op je levenspad verschijnt. Dus, wees niet bang om je innerlijke kracht te ontdekken en te vergroten. Het kan de sleutel zijn tot het vinden van de energie, gezondheid, geluk en bezieling waar je naar op zoek bent.

Als je hulp kan gebruiken bij het verhogen van je veerkracht, dan ben je van harte welkom in mijn jaartraject "De Total Reset Methode"!



Voel je een klik met mij en en met wat ik vertel? Wil je graag méér ontdekken?

🌻 Wees welkom in mijn Gratis Gesloten Facebook Groep "Dé Online Sisterhood voor Vitale 40+ Vrouwen"
🌻 Klik hier voor jouw Gratis VitaliteitsWijzer en ontdek wat je nodig hebt om energieker, gezonder en gelukkiger te worden! 
🌻 Of contacteer mij : KLIK HIER!

Stress begrijpen én overwinnen

DAF_aVLKrt4

De Onderschatte Kracht van Stress: Begrijpen en Overwinnen


Als onderdeel van mijn natuurgeneeskundige behandelingen geef ik ook massage-therapie. Het valt me op dat de meeste mensen last hebben van stress en emoties die zich hebben vastgezet in hun lichaam. Dat uit zich in pijnlijke nek, schouders en rug. Maar ook in andere delen van hun lichaam komt dat tot uiting. Na de behandeling gaat het tijdelijk beter, maar stuk voor stuk komen ze na een tijdje weer terug omdat de échte oorzaak, namelijk de stress, niet is opgelost.


Hoe dat precies in elkaar zit vertel ik je graag in dit blog :

In ons moderne leven lijkt stress een onvermijdelijk onderdeel te zijn geworden van onze dagelijkse routine. Of het nu gaat om de druk op het werk, financiële zorgen, familieproblemen of gezondheidsuitdagingen, stress kan ons op vele manieren beïnvloeden en ons leven behoorlijk ontregelen. Maar wat is stress eigenlijk, en hoe kunnen we effectief omgaan met de impact ervan op ons lichaam en brein? In dit blog wil ik dieper ingaan op de essentie van stress, hoe het ons beïnvloedt en belangrijker nog, hoe we stress kunnen beheren en onze veerkracht kunnen vergroten.

Wat is Stress?

Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam op situaties die als bedreigend of uitdagend worden ervaren. Deze reactie, ook wel bekend als de "vecht-of-vluchtreactie", is evolutionair ontwikkeld om ons te helpen omgaan met dreigende situaties en ons in staat te stellen te overleven. Wanneer we worden geconfronteerd met stressoren, zoals deadlines, conflicten of zelfs positieve gebeurtenissen zoals het plannen van een bruiloft, activeert ons lichaam een reeks fysiologische veranderingen om ons te helpen omgaan met de dreiging.

Fysiologische Reacties op Stress

De fysiologische reacties op stress zijn complex en omvatten een reeks veranderingen in ons lichaam om ons voor te bereiden op actie. Onze hartslag en bloeddruk stijgen, onze ademhaling versnelt, en onze spieren spannen zich aan om zich voor te bereiden op vechten of vluchten. Bovendien produceren onze bijnieren stresshormonen zoals cortisol en adrenaline, die ons helpen alert te blijven en energie te mobiliseren om met de stressvolle situatie om te gaan. Deze reacties zijn allemaal bedoeld om ons te helpen omgaan met de dreiging en ons te beschermen tegen gevaar.

Fysiologische Reacties op Stress op een rijtje :

  • Verhoogde Hartslag en Bloeddruk: Ons hart begint sneller te kloppen en onze bloeddruk stijgt om meer zuurstofrijk bloed naar onze spieren en vitale organen te pompen, zodat we snel kunnen reageren op de dreiging.
  • Versnelde Ademhaling: Onze ademhaling versnelt om meer zuurstof binnen te krijgen en koolstofdioxide af te voeren, waardoor onze spieren efficiënter kunnen functioneren.
  • Verhoogde Afgifte van Stresshormonen: De bijnieren produceren hormonen zoals cortisol en adrenaline, die ons helpen alert te blijven en energie te mobiliseren om met de stressvolle situatie om te gaan.
  • Verhoogde Spierspanning: Onze spieren spannen zich aan in anticipatie op actie, wat kan leiden tot stijfheid, spanning en zelfs pijn.
  • Verstoorde Spijsvertering: Onze spijsvertering vertraagt omdat het lichaam alle energie richt op de systemen die nodig zijn voor onmiddellijke actie, waardoor we soms maagklachten, misselijkheid of darmproblemen kunnen ervaren.

Effecten van Stress op het Brein

Naast de fysiologische reacties heeft stress ook een diepgaand effect op ons brein. Onder invloed van stresshormonen kunnen onze denkvermogen, concentratie en geheugen worden aangetast, waardoor het moeilijker wordt om helder te denken en beslissingen te nemen. Bovendien kan stress onze emoties versterken en ons meer prikkelbaar, humeurig of neerslachtig maken. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel waarin stress onze cognitieve functies aantast en onze emoties versterkt, waardoor we nog meer gestrest raken.

Effecten van Stress op het Brein op een rijtje :

  • Verminderde Cognitieve Functies: Onder invloed van stresshormonen kunnen onze denkvermogen, concentratie en geheugen worden aangetast, waardoor het moeilijker wordt om helder te denken en beslissingen te nemen.
  • Verhoogde Angst en Zorgen: Stress activeert delen van de hersenen die betrokken zijn bij angst en zorgen, waardoor we ons bezorgd en overweldigd kunnen voelen, zelfs als de stressor op zichzelf niet bedreigend is.
  • Veranderingen in Emotionele Reacties: Stress kan onze emoties versterken en ons meer prikkelbaar, humeurig of neerslachtig maken, waardoor het moeilijker wordt om met situaties om te gaan.

Het Vastzetten van Stress in het Lichaam

Een van de meest verraderlijke aspecten van stress is de neiging om zich vast te zetten in ons lichaam. Wanneer we voortdurend worden blootgesteld aan stress, kunnen de fysiologische reacties die zijn ontworpen om ons te beschermen tegen dreigingen, schadelijk worden als ze niet worden uitgeschakeld. Dit kan leiden tot een chronisch verhoogde spierspanning, wat resulteert in stijfheid, pijn en andere fysieke symptomen. Bovendien kan de voortdurende afgifte van stresshormonen het zenuwstelsel ontregelen en leiden tot een scala aan gezondheidsproblemen, waaronder hartziekten, maag-darmstoornissen, depressie en angststoornissen. De voortdurende aanwezigheid van het stresshormoon cortisol in het bloed kan op termijn neuro-toxisch worden.

Stressmanagement: Effectieve Strategieën om Stress te Beheren

Gelukkig zijn er tal van effectieve strategieën om stress te beheren en onze veerkracht te vergroten. Van mindfulness en ontspanningsoefeningen tot regelmatige lichaamsbeweging en gezonde voeding, er zijn tal van manieren om stress te verminderen en ons lichaam en brein te ondersteunen. Bovendien kunnen technieken zoals ademhalingsoefeningen, meditatie en cognitieve gedragstherapie ons helpen om effectief om te gaan met de stressoren in ons leven en onze reactie erop te veranderen. Het is belangrijk om te erkennen dat stress een natuurlijk onderdeel is van het leven, maar dat het niet hoeft te bepalen hoe we ons voelen of functioneren.

Het Pad naar Veerkracht: Investeren in Zelfzorg en Zelfkennis

Het vergroten van onze veerkracht en effectief omgaan met stress vereist een bewuste inspanning om te investeren in zelfzorg en zelfkennis. Door regelmatig te oefenen met stressmanagementtechnieken en bewust te worden van onze eigen stressreacties, kunnen we leren om stress op een gezonde en constructieve manier te beheren. Bovendien kunnen we onze veerkracht vergroten door onze sociale steunnetwerken te versterken, gezonde relaties op te bouwen en te investeren in activiteiten die ons vreugde en vervulling brengen. Door te erkennen dat stress een natuurlijk onderdeel is van het leven, maar dat het niet hoeft te bepalen hoe we ons voelen of functioneren, kunnen we een leven leiden dat gebalanceerd, gezond en gelukkig is.


Ervaar jij veel stress en kan je wel wat hulp gebruiken bij het reguleren hiervan? Dan is "De Total Reset Methode" misschien wel iets voor jou! Klik op onderstaande link voor meer info.




Voel je een klik met mij en en met wat ik vertel? Wil je graag méér ontdekken?

🌻 Wees welkom in mijn Gratis Gesloten Facebook Groep "Dé Online Sisterhood voor Vitale 40+ Vrouwen"
🌻 Klik hier voor jouw Gratis VitaliteitsWijzer en ontdek wat je nodig hebt om energieker, gezonder en gelukkiger te worden! 
🌻 Of contacteer mij : KLIK HIER!

Architect van je eigen leven

DAFvwluMd_4

Bewust Leven: Een Gids voor Energie, Gezondheid en Geluk

Het leven is een prachtige reis, maar soms raken we verdwaald in de drukte van alledag. Als 40+ vrouw zoek je waarschijnlijk naar manieren om meer energie te krijgen, je gezondheid te verbeteren en een diepere verbinding met de natuur te ervaren. Dit blog is speciaal voor jou geschreven, omdat ik begrijp dat we allemaal streven naar een gezonder, natuurlijker en bewuster leven. Laten we samen op ontdekking gaan naar manieren om dit te bereiken.

Bewustwording: De Eerste Stap

Het begint allemaal met bewustwording. Je moet de behoefte voelen om jezelf beter te begrijpen en positieve veranderingen in je leven aan te brengen. Stel jezelf vragen zoals: Hoe voel ik me op dit moment? Wat zijn mijn grootste bronnen van stress? Hoe breng ik mijn tijd door? Wat heb ik op dit moment nodig?

Lichaamsbewustzijn: Zorg Goed voor Jezelf

Je lichaam is je kompas op deze reis. Luister naar de signalen die het je geeft. Een gezonde leefstijl begint met voeding en beweging. Eet voedzame, verse, onbewerkte voeding en beweeg regelmatig. Yoga, chi gong, wandelen, zwemmen of gewoon stretchen kunnen wonderen doen voor je fysieke en mentale welzijn.

Stressbeheer: Vind Innerlijke Rust

Stress is onvermijdelijk in het leven, maar hoe we ermee omgaan is cruciaal. #veerkracht. Neem de tijd om te ademen en te ontspannen. Meditatie, ademhalingsoefeningen en mindfulness kunnen je helpen om stress te verminderen en innerlijke rust te vinden. Denk eraan, stress is een keuze - kies voor kalmte. 😊

VERBINDING MET MOEDER NATUUR

De natuur is een bron van heling en inspiratie. Breng meer tijd buiten door. Ga wandelen in het bos, luister naar het ruisen van de golven aan zee of het geritsel van de blaadjes aan de bomen. Loop blootvoets in het gras, voel de zon op je huid of dans in de regen. Deze momenten van verbinding met de natuur zullen je geest verfrissen en je ziel voeden.

Duurzaamheid: Onze Verantwoordelijkheid

Als bewuste levensgenieter is het belangrijk om duurzaamheid hoog in het vaandel te dragen. Leer over de impact van je keuzes op het milieu en probeer milieuvriendelijke gewoontes te integreren. Kleine veranderingen, zoals herbruikbare boodschappentassen gebruiken en minder plastic consumeren, kunnen al een groot verschil maken. En heb je er al eens aan gedacht om natuurlijke verzorgings- en poetsproducten te integreren in je leven?

POSITIEVE MENSELIJKE CONNECTIES

Relaties zijn een essentieel onderdeel van ons welzijn. Koester de banden met vrienden en familie. Breng tijd door met mensen die je energie geven en je positief stimuleren. Geef liefde en vriendelijkheid, en ontvang het in overvloed. 


Draag je trauma mee uit het verleden?


Wat er jou ook is aangedaan of wat je ook hebt meegemaakt, nu je volwassen bent is het jouw verantwoordelijk om ermee om te leren gaan of beter nog, om manieren te ontdekken om het trauma (hoe groot of hoe klein ook) uit je systeem te krijgen!


Zelfzorg: Geef Jezelf Prioriteit

Het is geen egoïsme om goed voor jezelf te zorgen. Sterker nog :  het is noodzakelijk. Je kan namelijk niet goed voor anderen zorgen als je niet goed voor jezelf zorgt! Gun jezelf de tijd om te rusten, te reflecteren en te groeien. Maak een lijst van activiteiten die je vreugde brengen en plan ze regelmatig in. Je verdient het om gelukkig en gezond te zijn.

Conclusie: Je Bent de Architect van Je Leven

Lieve vrouw, onthoud dat jij zélf de architect van je eigen leven bent. Het is aan jou om bewust te kiezen voor een gezondere, natuurlijkere manier van leven. Laat deze reis een avontuur zijn, vol ontdekkingen, groei en vreugde. Je hebt de kracht om meer energie, gezondheid en geluk te bereiken. Het begint allemaal met bewustwording en de bereidheid om stappen te zetten in de richting van een stralende toekomst.
Laten we samen op weg gaan naar een leven dat in harmonie is met onszelf en de prachtige wereld om ons heen.

Voel je een klik met mij en en met wat ik vertel? Wil je graag méér ontdekken?

🌻 Wees welkom in mijn Gratis Gesloten Facebook Groep "Dé Online Sisterhood voor Vitale 40+ Vrouwen"
🌻 Klik hier voor jouw Gratis VitaliteitsWijzer en ontdek wat je nodig hebt om energieker, gezonder en gelukkiger te worden! 
🌻 Of contacteer mij : KLIK HIER!

Versterk je Welzijn met een Dankbaarheidsdagboek - Ontdek Waarom!


In ons streven naar vitaliteit, gezondheid en blijdschap, kunnen we ons richten op een geweldige hulpbron: het dankbaarheids-dagboek. Laat me met je delen waarom dit een waardevolle gewoonte kan zijn voor jou:

Positieve Focus:

Het dankbaarheidsdagboek nodigt je uit om je aandacht te vestigen op het positieve in je leven, en om de schijnwerper weg te draaien van de minder positieve kanten. Dit simpele gebaar kan je stemming en mentale welzijn versterken, waardoor je veerkracht groeit.

Emotionele Evenwicht:

Het uiten van dankbaarheid heeft de kracht om negatieve emoties zoals bezorgdheid, melancholie en spanning te verlichten. Door je te richten op positieve aspecten in je leven, ontstaat er ruimte om deze schadelijke emoties te verminderen en positiviteit te cultiveren.

Versterkte Relaties:

Dankbaarheid is een sleutel tot betere relaties. Het werpt een licht op de mooie facetten van onze connecties, terwijl het duisternis werpt over de negativiteit. Een dankbaar hart schept ruimte voor appreciatie en verdiept onze banden.

De Kracht van Optimisme:

Het dagboek leert je te concentreren op de glanzende facetten van je bestaan, wat leidt tot een optimistisch wereldbeeld. Dit moedigt je aan om vol vertrouwen en blijmoedig naar de toekomst te kijken.

Leven in het Nu: 

Het dankbaarheidsdagboek brengt je in het moment. Het stelt je in staat om de zegeningen van het heden te omarmen, en het leven met meer bewuste ogen te aanschouwen.


      "Dankbaarheid is de bron van gezonde emoties. 
Hoe meer je ervan verspreidt, hoe rijker je oogst zal zijn."  
                            Zig Ziglar


zo Verdiep je je Dankbaarheid : 

Neem een moment voor jezelf: De dagelijkse routine van het bijhouden van je dankbaarheidsdagboek wordt gesterkt als je er een vast tijdstip voor kiest. Een moment in de ochtend of de avond kan je eigen heilige ritueel worden.

Ontwikkel Detail: 
Beperk je niet tot het simpelweg noteren van dingen waarvoor je dankbaar bent. Ga een stap verder en vermeld ook waarom je dankbaar bent. Dit verdiept je begrip van wat je oprecht waardeert.
Vooruitgang Geboekstaafd: Sta ook stil bij je persoonlijke en professionele vooruitgang. Neem een ogenblik om de mijlpalen te vieren die je hebt bereikt en waar je trots op bent.

Diversiteit in Dankbaarheid: 
Waardeer niet enkel grote momenten. Vaak zijn het de kleine vreugden, zoals een schilderachtige hemel of een kopje warme koffie in de vroege ochtend, die de dag verlichten. Variatie is de sleutel tot blijvende inspiratie.

Kies je Gepaste Dagboek: 
Het is van belang om een dankbaarheidsdagboek te selecteren dat jouw persoonlijkheid omarmt. Dit kan een tastbaar boek zijn of een handige app op je smartphone. Kies wat het beste bij jou past.
Stel Haalbare Doelen: Leg jezelf doelen op voor regelmatige schrijfsessies in je dankbaarheidsdagboek. Bijvoorbeeld, noteer dagelijks drie dankbare zaken of schrijf een week lang vijf zegeningen op. Laat je doelen jouw vuur brandend houden.

"Het is niet onze blijdschap die ons dankbaar maakt; 
 het is onze dankbaarheid die ons vreugdevol maakt."  
                                                              David Steindl-Rast



Dankbaarheid in de Digitale Tijdperk - Ontdek Handige Apps!
Hier zijn enkele geliefde dankbaarheids-apps, maar persoonlijk gebruik ik liefst een echt papieren dagboek.

Gratitude: 
Beschikbaar voor iOS en Android, biedt deze app diverse opties om dankbaarheid vast te leggen. Schrijf je eigen dagelijkse notities, stel herinneringen in en ontdek statistieken over je dankbaarheidsoefeningen.

Happier: 
Deze app bevordert positieve emoties en is beschikbaar op iOS en Android. Houd dagelijks je dankbaarheid bij, deel dit met anderen en bekijk een overzicht van je gevoelens.

Reflectly: 
Een mindfulness-app met een ingebouwd dankbaarheidsdagboek. Verbetert je mentale welzijn door emoties bij te houden en doelen te stellen. Geschikt voor iOS en Android.

Presently: 
Vereenvoudigt het bijhouden van dankbaarheid met een eenvoudige interface. Voeg dagelijkse notities toe en houd je dankbaarheidsoefeningen bij. Beschikbaar op iOS.

Dit is slechts een greep uit de dankbaarheids-apps die er zijn. Probeer er enkele uit om te ontdekken welke bij jou past.


"Dankbaarheid maakt wat we hebben tot genoeg." -
                                                 Melody Beattie


Heb jij al een Dankbaarheidsdagboek in je Leven?



Voel je een klik met mij en en met wat ik vertel? Wil je graag méér ontdekken?

🌻 Wees welkom in mijn Gratis Gesloten Facebook Groep "Dé Online Sisterhood voor Vitale 40+ Vrouwen"
🌻 Klik hier voor jouw Gratis VitaliteitsWijzer en ontdek wat je nodig hebt om energieker, gezonder en gelukkiger te worden! 
🌻 Of contacteer mij : KLIK HIER!

De nervus vagus, onze belangrijkste hersenzenuw

DAF0tnFvn0o

Ik wil graag iets vertellen over de nervus vagus, de onderschatte held van ons welzijn. In mijn zoektocht naar vitaliteit na de 40, stuitte ik op deze zenuw, die een verbazingwekkende invloed heeft op onze energieniveaus, gezondheid en geluksgevoel. Laten we eens kijken naar de wetenschap achter de nervus vagus en ontdekken hoe we deze kunnen activeren voor een stralend en gebalanceerd leven.

De Nervus Vagus in een Wetenschappelijk Perspectief

De nervus vagus, een integraal onderdeel van het parasympathische zenuwstelsel, speelt een cruciale rol in het reguleren van fysiologische processen. Talrijke wetenschappelijke studies benadrukken de impact van de nervus vagus op de hartslag, ademhaling, spijsvertering en de communicatie tussen de hersenen en het immuunsysteem [1][2].

Energieherstel door Nervus Vagus Activatie

Naarmate we ouder worden, ervaren velen van ons een afname van energieniveaus. De nervus vagus blijkt een belangrijke speler te zijn in het herstel van deze energie. Diepgaande ademhalingsoefeningen, zoals uiteengezet in studies zoals die van Lehrer et al. [3], stimuleren de nervus vagus en bevorderen daarmee een staat van rust en herstel.

Praktische Methoden voor Nervus Vagus Activatie

  1. Diepe Ademhalingsoefeningen: Volgens de studie van Gerritsen en Band [4] hebben regelmatige ademhalingsoefeningen aantoonbare positieve effecten op de activiteit van de nervus vagus, wat leidt tot stressvermindering en een toename van energie.
  2. Yoga en Meditatie: Onderzoek, zoals dat van Brown et al. [5], ondersteunt de rol van yoga en meditatie bij het verhogen van de vagale tonus, wat resulteert in een betere algehele gezondheid en welzijn.
  3. Lachen als Medicijn: De wetenschap achter lachen is fascinerend. Lachen stimuleert niet alleen de nervus vagus, maar verhoogt ook de productie van endorfines, zoals bevestigd door studies zoals die van Berk et al. [6].
  4. Koude Therapie: Onderzoeken van Muzik et al. [7] en van Wim Hof wijzen op de positieve effecten van koude blootstelling op de nervus vagus, wat kan leiden tot een verbeterde stemming en energieniveaus.
  5. Sociale Verbondenheid: De invloed van sociale relaties op de nervus vagus wordt bevestigd in studies zoals die van Kok et al. [8]. Sterke sociale banden activeren de nervus vagus, waardoor een gevoel van welzijn ontstaat.

De Nervus Vagus en Geluk: Een Wetenschappelijke Kijk

Naast het bevorderen van energie blijkt de nervus vagus ook betrokken te zijn bij het reguleren van emoties en het verminderen van stress. Onderzoek, zoals dat van Thayer et al. [9], toont aan dat een gezonde nervus vagus geassocieerd wordt met een betere emotionele veerkracht en een lager risico op depressie.

Conclusie:

Een Wetenschappelijk Onderbouwde Reis naar Welzijn

Lieve dames, de wetenschap bevestigt wat velen van ons al intuïtief aanvoelden : de nervus vagus is de sleutel tot een energiek, gezond en gelukkig leven, zéker na de 40. Laten we samen de bevindingen van deze studies gebruiken en de kracht van de nervus vagus benutten voor een stralende toekomst vol vitaliteit.



Wetenschappelijke Bronnen:
  1. Tracey, K. J. (2002). The inflammatory reflex. Nature, 420(6917), 853–859.
  2. Bonaz, B., Sinniger, V., & Pellissier, S. (2016). Vagal tone: effects on sensitivity, motility, and inflammation. Neurogastroenterology & Motility, 28(4), 455–462.
  3. Lehrer, P. M., & Gevirtz, R. (2014). Heart rate variability biofeedback: how and why does it work? Frontiers in Psychology, 5, 756.
  4. Gerritsen, R. J., & Band, G. P. (2018). Breath of life: The respiratory vagal stimulation model of contemplative activity. Frontiers in Human Neuroscience, 12, 397.
  5. Brown, R. P., & Gerbarg, P. L. (2009). Yoga breathing, meditation, and longevity. Annals of the New York Academy of Sciences, 1172(1), 54–62.
  6. Berk, L. S., et al. (1989). Modulation of neuroimmune parameters during the eustress of humor-associated mirthful laughter. Alternative Therapies in Health and Medicine, 1(6), 62–76.
  7. Muzik, O., et al. (2016). Alterations in brain and immune function produced by mindfulness meditation. Psychosomatic Medicine, 65(4), 564–570.
  8. Kok, B. E., et al. (2013). How positive emotions build physical health: Perceived positive social connections account for the upward spiral between positive emotions and vagal tone. Psychological Science, 24(7), 1123–1132.
  9. Thayer, J. F., & Lane, R. D. (2000). A model of neurovisceral integration in emotion regulation and dysregulation. Journal of Affective Disorders, 61(3), 201–216.
Voel je een klik met mij en en met wat ik vertel? Wil je graag méér ontdekken?

🌻 Wees welkom in mijn Gratis Gesloten Facebook Groep "Dé Online Sisterhood voor Vitale 40+ Vrouwen"
🌻 Klik hier voor jouw Gratis VitaliteitsWijzer en ontdek wat je nodig hebt om energieker, gezonder en gelukkiger te worden! 
🌻 Of contacteer mij : KLIK HIER!

 
Read Older Updates